Wat is keramiek?

Wat is keramiek?
Traditioneel is keramiek een verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan aardewerk, steengoed en porselein. Maar ook glas en diamant vallen onder keramiek. Keramiek ontstaat door verhitting, in bijvoorbeeld een oven, soms in combinatie met druk.

Het woord keramiek
Het woord keramiek is afkomstig van het Griekse woord ‘Keramos’, dat staat voor leem, pottenbakkersklei oftewel ‘werk gemaakt van aarde’. Klei werd, nadat het bewerkt, gevormd en gedroogd was, gebakken tot een steenachtig materiaal: keramiek. Hiervan werden allerlei gebruiksvoorwerpen gemaakt. Denk aan potten, serviezen en (beeldhouw)kunst in porselein, aardewerk of steengoed (ook wel fijnkeramiek genoemd), bouwmaterialen (bakstenen, straatstenen en tegels) en aan sanitair  (wasbakken en toiletpotten). Dat laatste wordt ook wel bouwkeramiek genoemd.

Sterk en duurzaam
Klei is de belangrijkste grondstof van bouwkeramiek en fijnkeramische producten en wordt in de meeste gevallen van een glazuurlaag voorzien. Keramische producten zijn uniek door het vormbare en duurzame karakter. Keramiek is bestand tegen zware weersomstandigheden en tegen zowel chemische als mechanische belastingen. Daarnaast zijn de producten kleurvast en duurzaam vanwege de lange levensduur zonder onderhoud.

Duurzaamheid
Door de plasticiteit van keramiek én het duurzame karakter vind ik het heel fijn om te werken met keramiek. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt doordat ik mijn creaties kan vormgeven zoals ik dat voor ogen heb. Duurzaamheid is voor mij een belangrijk thema. Hiermee houd ik rekening tijdens het hele creatieproces, maar ook in het verzendproces voor de webshop bestellingen. Daarnaast heb ik zonnepanelen op mijn atelier geplaatst.

Liefde voor keramiek
Ik houd van alle onderdelen van keramiek. Van modelleren tot mallen maken. Het openen van mallen zorgt elke keer nog voor verwondering over wat voor prachtigs er in zit. Maar ook het afwerkingsproces, draaien en mooie kleursamenstellingen bedenken. Alles vind ik even plezierig om te doen. Door mijn ontwerpen en workshops en cursussen hoop ik mijn liefde voor keramiek door te kunnen geven.

Misschien vind je dit ook interessant:
Keramiek Atelier W
Handgemaakt keramiek
Keramiek voorbeelden
Keramiek technieken