Terra Sigillata
Terra Sigillata is een afwerkmethode die wordt toegepast op steengoed. Het betekent ‘gestempeld aardewerk’ en verwijst naar Romeins aardewerk met een roodbruine kleur en een glanzend oppervlak. Door deze techniek krijgen ontwerpen een zachte glans en wordt het waterdicht.
De Terra Sigillata kan al gaan glazen bij het opdrogen. Ook kan je het oppervlakte licht opwrijven met een dog of plastic. Het werkstuk wordt in één keer gebakken. Hoe hoger de temperatuur hoe minder er overblijft van de glans, maar hoe lager gestookt hoe kwetsbaarder het object. Bij Terra Sigillate krijgt de klei een bepaalde dichtheid. Hij is nog wel poreus maar zal het water minder snel doorlaten dan bij gewoon gebakken ongeglazuurde klei.
Bezinken
Terra Sigillata kun je niet in de winkel kopen maar maak je gemakkelijk zelf. Het is namelijk gemaakt van bezinksel van klei. Het laten bezinken duurt ongeveer anderhalve dag. Als je niet wilt wachten tot het bezonken is kun je het proces versnellen door Dolaflux te gebruiken. Dolaflux is een deflocculant die het scheidingsproces versnelt. Je kunt elke methode van engobe gebruiken en het kan op leerharde op droge klei worden aangebracht.
In deze video zie je meer over het proces van bezinken en aanbrengen van Terra Sigillata.
Eigen werk
Op een deel van mijn vazen pas ik deze techniek toe. Het spreekt mij aan omdat het toepassen milieuvriendelijker is dan glazuur. Een nadeel is dat Terra Sigillata een arbeidsintensiever proces is.
Terra Sigillata onderdeel keramiek cursus
Terra Sigillata is een onderdeel van de keramiek cursus en wordt behandeld in de module decoratie. Daarin leer je onder andere hoe je deze decoratietechniek kunt toepassen op eigen werk.