Sgraffito

Sgraffito is een versieringswijze waarbij in de nog natte klei of engobe figuren of patronen worden gekrast zodat de onderlaag, die vaak een andere kleur heeft, zichtbaar wordt. Deze versieringstechniek brengt veel mogelijkheden met zich mee. Zo kun je kiezen tussen dunne, haarscherpe lijnen en brede, zachte randen.

Op elke kleisoort kun je sgraffito toepassen, maar aardewerk en steengoed lenen zich hier het beste voor. Sgraffito kan daarnaast ook toegepast worden op elke kleitoestand. Bij natte klei worden de lijnen vaak wat breder en dieper. Wil je scherpe smalle strepen? Dan kan je beter wachten tot de klei leerhard is. Als de klei kurkdroog is kunnen er soms stukjes engobe loslaten.

Sgraffito’s bestaan veelal uit twee lagen en in een enkele geval uit drie of meer. Wanneer er meer dan twee lagen gebruikt worden is het belangrijk dat de ondergrond goed vocht opnemend is. Elke laag moet opgeruwd worden om de volgende laag te laten hechten/plakken. Het inkrassen wordt makkelijker wanneer de gekleurde lagen even dik zijn.

Bij “Belgische” sgraffito zijn er één of twee lagen waarin de lijnen of vlakken zijn geverfd. Door de pleisterlaag te beschilderen ontstaat er een sgraffito-afbeelding. Belgische sgraffito’s hebben vaak veel kleuren omdat het aantal kleuren niet afhankelijk is van het aantal lagen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van de fresco-techniek (nat-in-nat). In sommige gevallen worden pas na volledig drogen de figuren ingekrast.

Het aanbrengen van sgraffito kan met verschillende soorten gereedschap. In principe kun je alle voorwerpen met een scherpe punt gebruiken. Er bestaat ook speciaal sgraffito gereedschap zoals een sgraffito pen; met aan beide uiteinden twee draadjes om uitsparingen mee te maken. Het krassen kan ervoor zorgen dat er restjes achterblijven die na het drogen weggeveegd kunnen worden met een zachte glazuurkwast.

In deze video wordt sgraffito uitgelegd:

Sgraffito onderdeel keramiek cursus

Sgraffito is een onderdeel van de keramiek cursus en wordt behandeld in de module decoratie. Daarin leer je onder andere hoe je deze decoratietechniek kunt toepassen op eigen werk. Deze decoratietechniek vereist veel handigheid en ervaring. Advies is om vooral veel uit te proberen en te oefenen.