Over keramiek

Traditioneel is keramiek een verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan aardewerk, steengoed en porselein. Maar ook glas en diamant vallen onder keramiek. Keramiek ontstaat door verhitting, in bijvoorbeeld een oven, soms in combinatie met druk.

Het woord keramiek

Het woord keramiek is afkomstig van het Griekse woord ‘Keramos’, dat staat voor leem, pottenbakkersklei oftewel ‘werk gemaakt van aarde’. Klei werd, nadat het is bewerkt, gebakken tot een steenachtig materiaal. Hiervan maakten ze allerlei gebruiksvoorwerpen. Denk aan potten, serviezen en (beeldhouw)kunst in porselein, aardewerk of steengoed (ook wel fijn keramiek genoemd), bouwmaterialen (bakstenen, straatstenen en tegels) en aan sanitair (wasbakken en toiletpotten). Dat laatste heet ook wel bouwkeramiek.

Sterk en duurzaam

Klei is de belangrijkste grondstof van bouwkeramiek en fijnkeramische producten. Dit wordt vervolgens voorzien van een glazuurlaag. Keramische producten zijn uniek door het vormbare en duurzame karakter. Keramiek is bestand tegen zware weersomstandigheden. Ook is het bestand tegen zowel chemische als mechanische belastingen. Daarnaast zijn de producten kleurvast en duurzaam vanwege de lange levensduur zonder onderhoud. 

Technieken

Er worden verschillende technieken gebruikt bij het maken van keramiek . De technieken worden in verschillende fases toegepast. Het druk- of handvormen gaat bijvoorbeeld over het voorstadium (vormen en ontwerpen) terwijl graffito een wijze van nabewerken (versieren) is. De techniek waarvan je gebruik maakt is afhankelijk van wat je wilt maken. 

Hieronder vind je een overzicht van verschillende technieken, klik om er meer over te lezen: 

Drukvormen  
Boetseren / handvormen
Sgraffito  
Engobe    
Glazuren 
Terra sigillata
Majolica
Keramiek schilderen

Wil je graag aan de slag met één of meer van deze technieken? In mijn atelier kun je workshops en cursussen volgen waarin deze technieken worden behandeld!