Keramiek schilderen

Nadat je glazuur hebt aangebracht en je werk weer in de oven is geweest (glazuurstook) heb je nog allerlei mogelijkheden om je werk verder te verfraaien. Als je werkstuk goed uit de oven is gekomen, weet je ook of de kleuren die je wilt aanbrengen precies zo uitvallen als je hebt bedoeld.

De populairste technieken om keramiek te beschilderen zijn:
– Het gebruik van transfers
– Zeefdrukken
– Digitaal printen
– Email
– Lusters

Ik behandel hier transfers, email en lusters. Zelf gebruik ik veel lusters en in de toekomst wil ik eigen transfers gaan maken en werken met email.

Transfers

Bij transfers wordt een ontwerp van een papieren beelddrager overgebracht op het kleiobject. Transfers zijn gemakkelijk te maken. Ze zijn sterk, eenvoudig over te brengen en duurzaam, ook na het bakken. Bij transfers is het ontwerp met keramische inkt op een speciale papier drager gedrukt. De inkt die wordt gebruikt is op glazuur gemengd, met een medium op oliebasis. Deze techniek kan je ook zelf toepassen met behulp van zeefdrukken. Transfers kan je kopen en er zijn bedrijven die transfers van je ontwerp maken.

Email

Email geeft levendige kleuren op keramiek. Dit kan met glazuren nog wel lastig zijn omdat het resultaat kan verschillen en de kleuren onder het glazuur soms matter kunnen uitvallen dan de bedoeling was. Email is een glazuur dat op lage temperatuur wordt gebakken. Dit gebeurd minimaal 3 keer. Bij het bakken wordt eerst op een hoge temperatuur gebakken en daarna op steeds lagere temperaturen. Wat lastig is bij deze techniek is de hechting. Het is belangrijk dat email goed op het geglazuurde object blijft zitten. Je kan email spuiten op dezelfde manier zoals je ook glazuur kan spuiten op het object. Strakke lijnen kan je krijgen door af te plakken of door sjablonen te gebruiken Hierbij is het belangrijk dat je het sjabloon of de tape er voorzichtig af haalt, want je krijgt al snel beschadigingen en je kan email niet nog een keer opbrengen. Je kan email ook met de hand schilderen. Je hebt daarvoor een zacht penseel nodig. Je kan de emailpoeder mengen met terpentine en met een op olie gebaseerd medium de juiste dikte verkrijgen.

Lusters

Een luster is een metaalkleurig laagje dat op glazuur wordt aangebracht. Een luster wordt gemaakt van edelmetaal, hars en olie. Tijdens het bakken branden de hars en olie weg en smelt de glansstof samen met het glazuur. Lusters kunnen op verschillende manieren worden aangebracht, met een kwart, een spons, een stempel of door te spuiten. Lusters worden meestal aangebracht met een kwast, maar dat vergt wel oefening omdat ze lastig te verwerken zijn en spaarzaam moeten worden aangebracht. Draag altijd een masker en handschoenen als je met lusters werkt, want sommige metalen kunnen gevaarlijn zijn bij inademing of aanraking met de huid. Bij het bakken komen dampen vrij, een goede ventilatie is noodzakelijk. Aan sommige van mijn werkstukken breng ik goudlusters aan.

Ook aan de slag met keramiek schilderen?

Neem dan contact met ons op! Bij de basis keramiek cursus gaan we in de lessen ook aan de slag met keramiek schilderen.