Glazuur keramiek

Glazuur is een dun, glasachtig laagje dat wordt aangebracht op gebakken materialen zoals keramiek, om deze te beschermen of te versieren. Tijdens het stoken wordt glazuur versmolten met het klei. De grondstoffen voor glazuur worden volgens een bepaald recept met water vermengd en daarna aangebracht op de bisque gestookt keramiek. Glazuur zorgt ervoor dat aardewerk minder poreus wordt waardoor je er ook vloeistoffen in kunt bewaren. Glazuren zorgt ook voor een gladde afwerking en een hogere product hygiëne; met een glazuurlaag kan het voorwerp namelijk schoongemaakt worden.

Bij glazuren is het verbazingwekkend hoeveel er mogelijk is. In het hele proces is glazuren het meest onzekere onderdeel. Daarnaast heeft glazuren het grootste invloed op het eindresultaat. Meters maken en veel oefenen, dat helpt om de glazuur aan te brengen zoals jij dat voor ogen hebt. In de winkel kun je kant-en-klare glazuur kopen. Dit is vaak in poedervorm en moet gemengd worden met water. Een andere vorm is ‘kwastglazuren’, die kun je meteen gebruiken.

Wanneer je start met glazuren is het belangrijk dat je aan de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften houdt. Glazuur, ook kwastglazuur, kunnen giftige stoffen bevatten. Zelf meng ik de kleur in de gietklei met pigmenten. Daarna glazuur ik het oppervlakte met glansglazuur. Ik vind het lastig dat glazuur nogal onvoorspelbaar kan zijn terwijl ik een consistentie wil waarborgen in mijn producten.

Over Atelier W.

Ik ben gek op keramiek en klei en alles wat erbij komt kijken! Elke keer wanneer ik een werkstuk uit de oven haal en gedetailleerd afwerk is het voor mij weer een klein feestje. Met praktische alle keramiek technieken heb ik ervaring. Dit deel ik met liefde in de keramiek workshops en cursussen. Daarnaast maak ik zelf gebruiks- en siervoorwerpen van gietklei. Inspiratie doe ik op in kringloopwinkels; de schaaltjes en potjes die door anderen worden afgeschreven geef ik een volgend leven door er een gietmal van te maken.

Wil je ook aan de slag met glazuren?

Neem dan contact met ons op. Bij de basis keramiek cursus gaan we in één van de lessen aan de slag met glazuren.