Engobe

Engobe is kleislib die je kunt gebruiken om je werk te decoreren. Door engobe te mengen met ijzeroxides of pigmenten kun je verschillende kleuren krijgen. Dit is een decoratietechniek voor de eerste stook (de eerste keer dat het keramiek de oven in gaat). Engobe gebruik je onder een glazuur of als matte decoratie als je daarna niet meer verder glazuurt. Deze decoratietechniek wordt al duizenden jaren gebruikt: denk bijvoorbeeld aan de rode en zwarte figuren op klassieke Griekse vazen. Engobe is gemakkelijk te maken. Je mengt klei met water en zeeft het door een fijne zeef. Daarna kan je ingrediënten toevoegen. Hiervoor bestaan allerlei verschillende recepten. Door te blijven testen kun je kijken hoe de kleur uitvalt.

Sinterengobe

Gewone engobe bestaat voor 100% uit klei, met eventueel nog kleurpigmenten. In sinterengobe zit een vloeimiddel die zorgt dat de kleislib aan de kleioppervlakte hecht. Sinterengobe ziet er anders uit dan gewone engobe. Het heeft iets meer glans. Sinterengobe kan op natte klei gebruikt worden maar is ook geschikt voor droge en biscuit gebakken klei.

Engobe aanbrengen

Het is belangrijk dat je voor engobe een klei gebruikt die goed bij de klei van je werkstuk past, omdat de krimp percentages kunnen verschillen. Breng de engobe het liefst op leerharde klei aan. Voor een volledige dekking moet je vaak 2 of 3 lagen aanbrengen. Engobe laat zich makkelijk aanbrengen. Ook fijn is dat na de eerste stook al duidelijk wordt wat het resultaat zou zijn. Dit maakt het gemakkelijker dan glazuren.

Engobe lijkt op verf. Er kan dus op dezelfde manier mee worden geëxperimenteerd: je kunt het met een kwast aanbrengen, gieten, dompelen, spuiten, sponzen, rollen, werken met een ringeloor, vederen, marmeren, sjabloneren, met was uitsparingen maken, met latex uitsparingen maken en sgraffito, inlegwerk en terra sigillata toepassen. Hieronder vin je een paar manieren uitgewerkt.

Ringeloren

Hierbij druk je de kleislib uit in een gereedschap dat een ringeloor wordt genoemd. Een ringeloor bestaat uit plastic of rubber en heeft verschillende verwisselbare tuitjes aan een knijpbal of -fles. De kleislib wordt met de rubber bal opgezogen of in het kleine flesje gestopt en door het tuitje wordt het op de klei-oppervlakte gespoten. De kleislib moet wat dik zijn om te voorkomen dat het patroon gaat uitlopen. Het is even oefenen met de tuitjes, de snelheid en de beweging.

Sjabloneren

De sjablonen kunnen van elk materiaal zijn gemaakt dat water niet, of pas na enige tijd, doorlaat. Meestal wordt papier, plastic of stof gebruikt. Je kan hiervoor kant en klare modellen kopen of zelf iets maken naar eigen ontwerp. Ook kun je bestaande dingen met patronen gebruiken zoals kant. Belangrijk is dat de sjabloon strak en plat op de klei ligt, zonder dat er ruimtes zijn. Dit zorgt ervoor dat de vorm goed aangebracht wordt. Als je ziet dat de kleislib kleefvrij is kan je een klein puntje losmaken van het sjabloon en het er langzaam aftrekken.

Engobe onderdeel keramiek cursus

Engobe is een onderdeel van de keramiek cursus en wordt behandeld in de module decoratie. Daarin leer je onder andere hoe je deze decoratietechniek kunt toepassen op eigen werk.