Drukvormen

Een drukmal is een vorm waar je het klei letterlijk in kunt drukken. Dit kun je doen met een plaat klei, die je helemaal hebt uitgerold met een roller tot een plaat. Ook kun je kleine stukjes klei in de drukmal plaatsen. Deze techniek heeft veel weg van het werken met gietklei. De mallen voor gietklei kunnen vaak ook gebruikt worden als drukmal, zo lang de mallen maar gemaakt zijn van gips. Dat helpt namelijk dat de klei er makkelijk uit te halen is.

Drukvormen: gietmal en drukmal

Het verschil tussen gieten in een gietmal en het gebruiken van een drukmal is dat je voor een drukmal geen dichte vorm kunt gebruiken. Als je toch een dichte vorm wilt maken door middel van drukvormen dan kan dit door de losse delen naderhand te bevestigen. Daarnaast kun je bij een drukmal ook de ‘tegengestelde’ vorm gebruiken. Bij een gietmal kan dat niet.

Je kunt de plaat klei over een gipsmal heen leggen. Daarmee kun je de binnenkant van een vorm creëren. Bij een gietmal heb je altijd ‘muren’ nodig waarin het klei gegoten kan worden.

Veel decoratie mogelijkheden

Wat ik leuk vindt aan drukvormen en werken met drukmallen is dat de werktechniek heel zichtbaar is. Je kunt, als je een werkstuk bijvoorbeeld hebt opgebouwd met rondjes, bij het eindresultaat, als het nog niet is afgewerkt, de rondjes nog steeds zien. Dit biedt ontzettend veel decoratiemogelijkheden!

Over Atelier W.

Ik ben dol op klei en keramiek en alles wat erbij komt kijken! Elke keer wanneer ik een werkstuk uit de oven haal en secuur afwerk is het voor mij weer een klein feestje. Met praktisch alle keramiek technieken heb ik ervaring. Dit deel ik met liefde in de keramiek workshops en cursussen. Daarnaast maak ik zelf ontwerpen van gietklei. Inspiratie doe ik op in kringloopwinkels; de schaaltjes en potjes die door anderen worden afgeschreven geef ik een volgend leven door er een gietmal van te maken.

Wil je ook aan de slag met drukvormen?

Neem dan contact met ons op! Bij de basis keramiek cursus gaan we in één van de lessen aan de slag met drukvormen.