Kerstdiner met eigen gemaakt servies

7 maart 2020 | Kathelijn heeft onlangs de beginnerscursus keramiek gevolgd en is nu bezig met de vervolgcursus. Ze kwam voor het eerst uit bij Atelier W, toen ze zocht naar leuke items van keramiek. Ze bestelde een paar keer wat losse items en kocht ook wel eens wat tijdens de kneuzensale via Instagram. Toen ze voor de verjaardag van haar moeder een cadeau zocht, kwam ze uit bij de workshop gieten. Stap voor stap raakte Kathelijn meer gecharmeerd van werken met klei. De beginnerscursus keramiek was een kerstcadeau van haar vrouw.

Niet creatief 

In het dagelijks leven staat Kathelijn voor de klas. Eigenlijk had ze niets met handwerk. Voordat ze aan de keramiekcursus begon zou ze zichzelf in de categorie ‘niet creatief’ scharen. ”De laatste keer dat ik iets van klei had gemaakt was waarschijnlijk tijdens de middelbare school”. Daar denkt ze nu anders over. “Wat zo mooi is aan werken met klei: iedereen kan het. Vanwege de persoonlijke aandacht tijdens de cursus en de tijd die ik eraan besteed heb om meters te maken heb ik hierin heel erg kunnen groeien. Als je aan het begin niet zoveel creatieve ideeën hebt, dan komt dat hoe langer je bezig bent, vanzelf. Je wordt er gewoon creatief van” vertelt ze hierover. 

Cursusopbouw

De eerste lessen waren vooral gefocust op het onder de knie krijgen van de verschillende technieken. “In die lessen draagt Wietske vooral onderwerpen aan zodat ze ons zoveel mogelijk kan leren. In de vervolgcursus kiezen we zelf uit waar we aan willen werken. Doordat de cursus bestaat uit enkele uren achter elkaar kun je ook echt werken aan iets. Wietske begeleidt ons zodat je de technieken die je nog niet helemaal onder de knie hebt steeds beter leert toepassen. Ook de prijs van de cursus is het dubbel en dwars waard. “Dat zit ‘m vooral in de persoonlijke aandacht die Wietske geeft en door het werken in kleine groepen. Die combinatie vind ik heel fijn. Daarnaast kan ik in het atelier van Wietske gebruik maken van alle spullen, dat werkt ook heel fijn”. 

 


Kerstdiner met eigengemaakt servies

Inmiddels is Kathelijn al heel wat creaties verder. Om de klei te leren kennen en aan te voelen begon ze in de eerste les met duimpotjes maken. “Daar heb ik er een hoop van in huis liggen nu. Deze potjes lijken het meest op de ‘asbakjes’ die we in de kleuterklas maakten. Ze zijn niet echt geschikt om weg te geven, maar ik vind ze wel leuk om te houden” vertelt ze lachend. Trots is ze op de neushoorn die ze heeft opgebouwd uit ringen. “Die neushoorn heb ik gemaakt tijdens één van de eerste lessen. Als je kijkt naar hoe goed ik toen met klei overweg kon en naar het resultaat ben ik daar best trots op”. Ook de zeshoekige whiskyfles waar ze een mal van wilde maken zorgde voor de nodige kopzorgen. “De mal brak steeds. Uiteindelijk bestaat de mal uit 6 stukjes, in plaats van 2. De grootste verrassing was het resultaat na het gieten. Die creatie zag er gewoon goed uit!”. Ook bijzonder is dat een paar van haar zelfgemaakte bakjes is gebruikt als servies tijdens het kerstdiner. 

Foto: zelfgemaakte bakjes gebruikt bij het kerstdiner

Handen in de klei

Wat ze het leukste vindt om te doen is draaien. “Het draaien is heel bewerkelijk. Alles wat jij wel of niet doet zie je terug in je creatie. Dat is bij gieten wat minder het geval”. Het bezig zijn met je handen heeft voor Kathelijn iets rustgevends. Daarnaast is zo’n cursus ook gewoon heel gezellig. “Wietske is super enthousiast, dat maakt het heel leuk om de cursus bij haar te volgen”. Ook het werken met glazuur geeft de nodige verrassingen. “Hoe je product na glazuren uit de oven komt is afhankelijk van heel veel verschillende dingen. Welke kleur eronder zit en hoeveel lagen je erop smeert bijvoorbeeld. Het kan maar zo zijn dat je rood erop smeert en het product er groen uitkomt. Ik vind dat verrassingselement wel leuk om te ontdekken”. Als het gaat om het ontdekken van een eigen stijl vind Kathelijn creaties met een 70’s uitstraling, of een West-Germany stijl interessant. “Het is dan leuk om te kijken hoe ik dit kan bereiken in de voorwerpen die ik maak”. 

“Ik zou de keramiekcursus eigenlijk aan iedereen aanraden. Je leert en ontdekt veel, maar bent ook gewoon lekker bezig. Het heeft iets rustgevends en het is mooi dat je echt iets maakt”.


 

© 2017 - 2022 Atelierw | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel