Zo bedenk ik de namen voor mijn creaties

17 februari 2020 | Leave a light, bowl of fire, o’clock, tick tock. Zomaar een greep uit de namen van producten die je in mijn webwinkel terugvindt. Elke creatie heeft een andere naam. Ik krijg er veel leuke reacties op, vooral als ik vertel hoe ik de namen bedenk.  

Het verzinnen van de naam begint bij ieder stuk al in het begin van het creatieproces. In dat proces zitten altijd een aantal momenten waarop veel ruimte is om na te denken. Bijvoorbeeld wanneer creaties de oven ingaan en het lot van de stukken eventjes letterlijk niet meer in mijn handen ligt. Dan moet ik even afstand nemen van het fysieke proces en krijgen mijn gedachten de vrije ruimte. Ook de secure afwerking heeft een soort meditatieve werking voor me. 

Tijdens deze momenten van ‘verplichte rust’ ben ik dus in gedachten wél bezig met mijn creatie. Ik ga dan terug naar het gevoel waarvan ik wil dat het product het overbrengt. Het gevoel dat ik wil overbrengen, als een klant een ‘Atelier-W-stuk’ in huis haalt. Vervolgens koppel ik een liedje aan dat gevoel. De producten worden vernoemd naar de de titel van dat liedje, of naar een gedeelte uit de tekst van het liedje dat ik passend vind. Dit proces ontstond vanzelf bij mijn eerste creatie, en ben ik altijd blijven doen. 


Neem de kaarsenhouders bijvoorbeeld. Die zijn gemaakt om er een lichtje in te zetten. Zo kwam de naam ‘leave a light’ bij me naar boven. Die titel onderstreept ook het gevoel van het speciale moment dat je creëert wanneer je een kaarsje aan zet. Andere liedjes die je terugvindt in de webwinkel: Shine bright like a diamond (Rihanna – Diamonds) en Eternal flame (blauw)(The Bangles). Zo’n naam maakt een product ook wat persoonlijker; het geeft wat meer lading dan alleen ‘kaarsenstandaard’.

 

 

 


Bij het maken van de planeten moest ik denken aan een droomwereld. Maar ook aan ‘de wereld gaat door’, en aan reizen. Niet alleen het letterlijke reizen, maar ook de reis door het leven. Ook dacht ik aan verder kijken dan je neus lang is. Het lijkt soms zó makkelijk om te denken dat de wereld zo klein is als we ‘m dagelijks zien, maar hij is groter dan we denken. We moeten niet vergeten in het grotere geheel te denken. Met deze gedachtegang werden de volgende namen aan mijn creaties gekoppeld: 

Follow the sun (geel)
Sunny Sky (zwart)
Over the moon (terra)
Twinkle (roze)

 

 

 

De namen ‘doll me up’ en ‘sweet little baby’ - die ik aan de poppetjes en baby beeldjes heb gegeven - zijn ontstaan doordat ik bij de poppetjes een sterke associatie met schattigheid voelde. Ik moest denken aan het wiegen van een baby'tje, het eindeloos knuffelen en kroelen met zo’n kleintje en welk liedje je daarbij zou kunnen zingen. Bij Doll Me Up dacht ik vooral aan de kindertijd. De tijd dat je als meisje vooral bezig bent met dingen zoals haar en make-up. 

Dit is het proces dat ik afleg wanneer ik een naam voor een nieuwe creatie verzin. Hoe zou jij een naam verzinnen voor je handgemaakte creatie?

 

 


Op de afbeelding zijn de volgende beeldjes te zien:
Doll me up met haarbandje (blauw)
Doll me up met oortjes (lichtroze)
Doll me up  met knotjes (geel)
Doll me up bandana (roze)

 

 

 

 

© 2017 - 2022 Atelierw | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel