Majolica

Majolica is een techniek om decoratie aan te brengen op keramisch werk. Met schilderingen wordt decoratie gemaakt op de geglazuurde laag op een biscuit gebakken werk. Majolica is een grof en bros soort keramiek, bestaande uit gebrande klei met bont gekleurde schilderen van glazuur.

De naam Majolica is een verbastering van het Spaanse Mallorca, een eiland in de Middellandse Zee en het middeleeuwse centrum voor de productie van dat type aardewerk. De techniek is afkomstig uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Vanwege het ijzergehalte is de scherf bij Majolica vaak rood. Majolica kan echter ook vervaardigd worden met witte klei. De scherf is dan witgrijs tot (gebroken) wit. In sommige gevallen wordt eerst Engobe, aangebracht op de keramiek. Bij het bakken van Majolica wordt gebruik gemaakt van proenen. Dit zijn driehoekige standers. Na het bakken worden de proenen afgebroken en worden de restjes weg gevijld. Het werkstuk wordt afgewerkt door de bovenkant met tinglazuur te bedekken. Aan de onderkant wordt loodglazuur gebruikt.

Toepassing

Majolica kan op elke kleisoort worden toegepast ter decoratie. Het is goed om vooraf goed na te denken over je ontwerp. Je kunt bijvoorbeeld met potlood omtrekken maken om in te kleuren. De potloodstrepen branden netjes weg in de oven en zullen niet meer zichtbaar zijn. Omdat je op een geglazuurde oppervlakte werkt is een fout moeilijk te herstellen; dat kan alleen door het werk in water te dompelen zodat het glazuur eraf gaat.

Je kunt verschillende penselen gebruiken om Majolica aan te brengen. Zachte glazuurkwasten zijn handiger voor grote oppervlaktes. Voor het aanbrengen van fijne lijnen kun je fijne penselen gebruiken. Wanneer je een kleur donkerder wilt maken dan kun je nog een laag aanbrengen. Dit biedt de mogelijkheid om mooie kleurovergangen te maken.

In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over Majolica.

Majolica onderdeel keramiek cursus

Majolica is onderdeel van de keramiek cursus en wordt behandeld in de module decoratie. Daarin leer je onder andere hoe je deze decoratietechniek kunt toepassen op eigen werk.