Klei

Klei is het meest voorkomende natuurlijke materiaal op aarde. Het zit bijna overal in de wereld in de grond. Klei is relatief goedkoop omdat het goed te vormen is. Daarnaast is klei ontzettend veelzijdig. Je kunt klei vormen, gieten, drogen, nat maken, kleuren en verhitten. Na verhitting kan het voor allerlei dingen gebruikt worden. Denk aan dakpannen en bakstenen. Maar ook sanitair en sier- of gebruiksvoorwerpen kunnen van klei worden gemaakt. 

Soorten klei

Er bestaan verschillende soorten klei, waarvan er een aantal gebruikt worden voor keramiek:

  • Porselein: is afkomstig van kaolien, een grondstof die zuiver wit is en wordt gedolven. De meeste vindplaatsen zijn in Azië, maar in Europa is er o.a. één in Limoges, Frankrijk. Na het bakken tussen de 1200 tot 1400 graden krijgt het een glasachtige structuur waardoor het in sommige gevallen doorschijnend en waterbestendig wordt.
  • Aardewerkklei: oftewel Rode klei. Deze kleisoort wordt ook wel oppervlakte klei genoemd, is het meeste bekend en komt overal ter wereld voor. De rode kleur wordt veroorzaakt door de ijzeroxide die erin zit. Binnen de rode klei bestaan heel veel verschillende typen met elk hun eigen structuur, kleur en bewerkbaarheid.Deze klei wordt gebakken tussen de 800 tot 1100 graden.
  • Steengoedklei: natuurlijke steengoedklei is erg zeldzaam en daarom is de steengoedklei die in de winkel te koop is een klei die is samengesteld uit verschillende klei-ingrediënten. Deze klei kan verschillende kleuren hebben van wit en crème tot diverse terracotta tinten. Deze klei wordt gebakken tussen de 1100 en de 1200 graden. Na het bakken wordt het vaak geglazuurd om waterdicht te maken.

Welke klei nodig?

Voor draaien is er weer andere klei nodig dan voor handvormen en voor gieten weer een andere soort dan voor werken met drukvormen. 

  • Draaien: voor draaien heb je een klei nodig die heel plastisch en buigzaam is.  
  • Mallen: Voor producten die in een mal worden gemaakt heb je gietklei nodig, klei die zo dun is dat hij gegoten kan worden en waar geen chamotte in zitten. Chamotte wordt toegevoegd om klei extra stevigheid te geven. Een nadeel is dat chamotte ervoor zorgt dat de plasticiteit afneemt. Daarnaast kan klei met chamotte sneller scheuren en heeft het meer bewerking nodig met een natte doek of spons.  
  • Drukvormen: Bij drukvormen kan het handig zijn om klei te hebben met een klein beetje chamotte om te zorgen dat het stevig blijft. 

Met je handen in de klei?

Wil je graag met klei aan de slag? Ik geef verschillende workshops en cursussen waarbij ik aan de slag ga met klei. 

> Bekijk de workshops

> Bekijk de cursussen 

 

© 2017 - 2022 Atelierw | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel