Navigatie

Klei

Klei is het meest voorkomende natuurlijke materiaal op aarde. Het zit bijna overal in de wereld in de grond. Klei is relatief goedkoop omdat het goed te vormen is. Daarnaast is klei ontzettend veelzijdig. Je kunt klei vormen, gieten, drogen, nat maken, kleuren en verhitten. Na verhitting kan het voor allerlei dingen gebruikt worden. Denk aan dakpannen en bakstenen. Maar ook sanitair en sier- of gebruiksvoorwerpen kunnen van klei worden gemaakt. 

Soorten klei

Er bestaan verschillende soorten klei, waarvan er een aantal gebruikt worden voor keramiek:

  • Porselein: is afkomstig van kaolien, een grondstof die zuiver wit is en wordt gedolven. De meeste vindplaatsen zijn in Azië, maar in Europa is er o.a. één in Limoges, Frankrijk. Na het bakken tussen de 1200 tot 1400 graden krijgt het een glasachtige structuur waardoor het in sommige gevallen doorschijnend en waterbestendig wordt.
  • Aardewerkklei: oftewel Rode klei. Deze kleisoort wordt ook wel oppervlakte klei genoemd, is het meeste bekend en komt overal ter wereld voor. De rode kleur wordt veroorzaakt door de ijzeroxide die erin zit. Binnen de rode klei bestaan heel veel verschillende typen met elk hun eigen structuur, kleur en bewerkbaarheid.Deze klei wordt gebakken tussen de 800 tot 1100 graden.
  • Steengoedklei: natuurlijke steengoedklei is erg zeldzaam en daarom is de steengoedklei die in de winkel te koop is een klei die is samengesteld uit verschillende klei-ingrediënten. Deze klei kan verschillende kleuren hebben van wit en crème tot diverse terracotta tinten. Deze klei wordt gebakken tussen de 1100 en de 1200 graden. Na het bakken wordt het vaak geglazuurd om waterdicht te maken.

Welke klei nodig?

Voor draaien is er weer andere klei nodig dan voor handvormen en voor gieten weer een andere soort dan voor werken met drukvormen. 

  • Draaien: voor draaien heb je een klei nodig die heel plastisch en buigzaam is.  
  • Mallen: Voor producten die in een mal worden gemaakt heb je gietklei nodig, klei die zo dun is dat hij gegoten kan worden en waar geen chamotte in zitten. Chamotte wordt toegevoegd om klei extra stevigheid te geven. Een nadeel is dat chamotte ervoor zorgt dat de plasticiteit afneemt. Daarnaast kan klei met chamotte sneller scheuren en heeft het meer bewerking nodig met een natte doek of spons.  
  • Drukvormen: Bij drukvormen kan het handig zijn om klei te hebben met een klein beetje chamotte om te zorgen dat het stevig blijft. 

Met je handen in de klei?

Wil je graag met klei aan de slag? Ik geef verschillende workshops en cursussen waarbij ik aan de slag ga met klei. 

> Bekijk de workshops

> Bekijk de cursussen 

 

© 2017 - 2019 Atelierw | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.